Ядерна енергетика України отримала проривну технологію, яка дозволить збільшити віддачу енергоблоків ВВЕР-1000 при їх експлуатації

Українська компанія «НТ-Інжиніринг», за підтримки Міністерства енергетики США та Аргонської  Національної лабораторії (США),  успішно виконала та передала в дослідну експлуатацію «Програму оптимізації технічного обслуговування та ремонтів систем, важливих для безпеки на основі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС. ЗАЕС, блок №2»

 Пілотний проєкт передано у використання на  енергоблок №2 Запорізької АЕС.    Українські фахівці  першими у  світі розробили  технологію, яка дозволяє  суттєво підвищити продуктивність   ядерних блоків ВВЕР -1000.  А їх на вітчизняних АЕС  13 із 15.  Програма також дозволяє підвищити безпеку та надійність атомних станцій. Персонал  матиме  можливість  оперативно оцінювати потребу виведення обладнання на ремонт, миттєво оцінювати вплив на безпеку будь-якого експлуатаційного рішення та забезпечувати оптимальну роботу ядерних блоків. Це дозволить зменшити  радіаційний вплив на людей  при проведенні планових ремонтних робіт, підвищити  ефективність експлуатації обладнання  і гарантуватиме високий рівень безпеки  роботи блоків.  Запровадження розробленої компанією «НТ-Інжинірінг» технології дасть суттєвий приріст виробництва електроенергії та збільшення надходжень до бюджету від ДП НАЕК «Енергоатом».

Державна інспекція ядерного регулювання вже видала розпорядження  про  пілотне запровадження «Програми оптимізації технічного обслуговування та ремонтів систем, важливих для безпеки, на основі ризик-інформованого управління конфігурацією АЕС»

https://snriu.gov.ua/en/news/trial-operation-risk-informed-npp-configuration-management-allowed-start