Дискусія «Атомна енергетика: екологічний та етичний виміри для України і світу»

В рамках Міжнародного Форуму 14-й Екуменічний Соціальний Тиждень «Плекаючи спільне благо: разом до сталого розвитку» відбулася дискусія «Атомна енергетика: екологічний та етичний виміри для України і світу», в якій обговорювалася тема атомної енергетики, світові тренди в цій сфері, наслідки та висновки після аварії на ЧАЕС для України й світу.

Захід модерувала директор київського центру Українського католицького університету Оксана Кулаковська, а доповідачами у дискусії були:

  • Сергій Плохій, професор історії України Гарвардського університету, директор Гарвардського українського наукового інституту, автор книги «Чорнобиль: історія ядерної катастрофи» (2018)
  • Олег Покальчук, соціальний психолог
  • Володимир Шеремета, голова Екобюро УГКЦ, автор монографії „Ethik nach Tschernobyl“ («Етика після Чорнобиля), Freiburg, 2001
  • Віталій Дем’янюк, Голова Наглядової Ради ТОВ «НТ-Інжиніринг», член наглядової ради ГС “Чорнобильський Інститут Досліджень і Розвитку”, український інженер, підприємець, громадський діяч і меценат.

Сергій Плохій зазначив, що ядерні хмари Чорнобиля перетнули залізну завісу без будь-якого паспортного контролю, і це стало загальноєвропейською та й світовою подією. Але український наратив Чорнобильської трагедії відмінний від світового: для світу Чорнобиль - це пригадка про те, що ми маємо бути надзвичайно пильними до того як ми поводимося з ядерною енергетикою. І що українцям варто наближатися до світового розуміння і сприйняття Чорнобиля.

Олег Покальчук зауважив, що чорнобильський феномен спричинив дві речі: створив велике підґрунтя для неврозів, які сьогодні по-новому активізувалися, розвиваються і мутують у ковідний спосіб у суспільстві. І водночас показав рамки кінечності буття, екзистенційну проблему, що для духовності не так і погано, щоб люди були менш марнославними.

Володимир Шеремета розповів, що Святий престол характеризує належну доступність до енергії як одне із основоположних прав людини і щоб гарантувати це право припускається також використання атомної енергетики. З етичного боку атомну енергетику можна толерувати як своєрідний місток до переходу у більш стале і більш відповідальне енергетичне майбутнє і сталий розвиток українського суспільства.

В ході дискусії про доцільність та етичність виробництва ядерної енергії пан Дем’янюк зауважив, що сталий розвиток не можливий без розвитку енергетики, а виробництво ядерної енергії не шкодить довкіллю і є економічно більш доцільним, ніж виробництва енергії із викопних палив. Віталій зазначив, що в Україні є достатньо потужна культура безпеки в ядерній галузі, і, говорячи про доцільність чи не доцільність ядерної енергії, краще сконцентруватись на мінімізації ризиків від виробництва ядерної енергії ніж відмовитись від її використання.  

«Відмова однієї країни від виробництва ядерної енергії, як, наприклад відмова Німеччини, не означає, що від енергії відмовиться ринок і її найближчі сусіди. Тому, такий крок ніяк не зменшує небезпеку, яка є глобальною у випадку із аварією на АЕС. Такими прикладами були для нас і аварія на ЧАЕС і на АЕС у Фукусіма. І серед глобальних трендів на сьогодні – це зростання безпеки на існуючі реактори, а також розробка нових технологій, таких як малі модульні реактори (Small Modular Reactors – SMR), які є ще більш безпечними.» - доповів Голова наглядової ради ТОВ «НТ-Інжиніринг».

У підсумку дискусії пан Дем’янюк наголосив, що Україна має сконцентруватися на інституційному розвитку та зміцненню системи безпеки в ядерній індустрії.

Захід відбувся в межах проекту Інституту екуменічних студій Українського католицького університету (УКУ) - 14-й Екуменічний соціальний тиждень "Плекаючи спільне благо: разом до сталого розвитку", за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні, сприяння Відділу громадського партнерства Львівської міської ради, у партнерстві із Аналітичним центром УКУ.  

 

Для довідки: Екуменічний соціальний тиждень (ЕСТ)– всеукраїнський суспільний Форум, який прагне об’єднати ресурси громади, влади, соціальних організацій, Церков, ЗМІ та освітян навколо вирішення актуальних проблем суспільства базуючись на загальнолюдських цінностях та Соціальній Доктрині Церкви, тим самим стимулюючи екуменічний діалог у соціальній сфері.

ЕСТ в Україні належить до міжнародного об’єднання Європейських соціальних тижнів Ініціатива Християн для Європи (ІХЕ).

З 2008 року з ініціативи Інституту екуменічних студій УКУ, за підтримки Українського католицького університету (УКУ), Національного університету «Львівська політехніка», Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, православної, греко-католицької, римо-католицької та протестантської церков розпочато проведення Екуменічних соціальних тижнів в Україні.