Підписано контракт між НТ-Інжиніринг та НАТО щодо ліквідації могильника радіоактивних відходів «Цибулеве»

21 квітня у Державному агентстві України з управління зоною відчуження відбулося підписання контрактних документів між компанією «НТ-Інжиніринг», яка виграла міжнародний конкурс, та Агенцією НАТО з підтримки та постачання (NSPA)  про“ Ліквідацію могильника радіоактивних відходів на об’єкті “Цибулеве” Міністерства оборони України.  На ньому зберігаються не класифіковані джерела іонізуючого випромінювання, залишені у спадок Україні  ще радянською армією.

«Я радий, що ми дійшли до фінального етапу відбору підрядника - підписання контракту, але водночас це лише початок великої та важливої роботи. І я не маю сумнівів, що вона буде мати успіх!» - заявив генеральний директор Агенції НАТО з підтримки та постачання Петер Домер.

Ліквідація  могильника профінансована урядами Німеччини та Нідерландів в рамках проекту Трастового Фонду Альянсу із захоронення радіоактивних  джерел.

“ Протягом 18 місяців  компанія “НТ-Інжиніринг” повинна провести обстеження території могильника,  класифікувати радіоактивні відходи, які зберігаються у бетонних колодязях, підготувати майданчик для проведення робіт із дотриманням усіх норм  поводження з радіоактивними відходами, узгодити із відповідними  контролюючими органами інженерні рішення по утилізації  і забезпечити логістику для переміщення цих відходів на відповідальне зберігання до спеціалізованих сховищ у Зоні відчуження. Бо згідно закону, лише державні  спеціалізовані підприємства мають право займатися захороненням небезпечних радіоактивних відходів” – заявив  Віталій Дем’янюк, голова спостережної ради  “НТ-Інжиніринг”

Таким чином  “НТ-Інжиніринг” зніме серйозне екологічне навантаження та нівелює радіаційні ризики для території і людей, які проживають поблизу могильника. Заступник міністра оборони  Анатолій Петренко заявив під час підписання угоди, що компанія “НТ-Інжиніринг”,  в рамках попереднього контракту з ліквідації могильника “Вакуленчук” у Житомирській області,  виконала роботи вчасно та якісно

“У мене немає сумнівів, що і цей проект буде таким же успішним” – сказав Петренко.  

Інженери  компанії вже цього тижня планують відвідати військову частину, де знаходиться могильник “Цибулеве”,  для планування  робіт. Після їх завершення Міністерство оборони отримає  екологічно-чистий майданчик для подальшого використання.

Детальніше про новину за посиланням