В рамках проекту Трастового фонду НАТО завершені роботи з ліквідації історичного сховища РАВ на майданчику «Цибулеве»

В рамках Імплементаційної Угоди із захоронення радіоактивних відходів між Україною та НАТО, та за підтримки Трастового фонду НАТО, компанія «НТ-Інжиніринг» успішно завершила реалізацію проекту «Реабілітація майданчика сховища радіоактивних відходів в Україні. Поводження з РАВ на майданчику «Цибулеве», розташованого на території військової частини Міністерства оборони України, смт. Цибулеве, Кіровоградської області.

В рамках реалізації проекту було вилучено зі сховища, упаковано у сертифіковані спеціальні контейнери та перевезено до ПЗРВ «Буряківка» для зберігання на спеціальному майданчику три бетонні колодязі з історичними РАВ. Решта радіоактивних відходів у вигляді фрагментованих залізобетонних конструкцій сховища була розміщена у біг-беги та передана на захоронення у сховищі траншейного типу на ПЗРВ «Буряківка».

Після звільнення майданчика від РАВ ДСП «Екоцентр» провів кінцеве радіаційне обстеження, яке не виявило присутності на майданчику та прилеглій до нього території будь-якого залишкового радіоактивного забруднення.

На звільненій від РАВ території майданчику «Цибулеве» було проведено комплекс відновлюваних заходів для приведення території до стану, який був притаманний їй до впливу фактору радіоактивного забруднення.